Optakten


                                                                Slaget på Reden.

Efter den franske revolution i 1789, som grundlæggende kom til at ændre det europæiske politiske landkort, opstod der en lang række krige, som stod på on and off i årene 1792-1815. Kampen stod primært mellem England og Frankrig, men krigene var præget af meget skiftende alliancer. 


Illustrationen er lavet af Matias Frost Torp-Hansen, stud.mag, Københavns Universitet.
Danmark og Sverige erklærede sig neutralt. Det fik den betydning, at Danmarks, på det tidspunkt mange, handelsskibe kunne fragte gods for begge parter i krigene. Dette tjente de københavnske købmænd styrtende på. Man har derfor, måske misvisende da der også var ekstrem fattigdom i Danmark i tiden, kaldt perioden indtil 1807 for den florissante periode. Storbritannien forsøgte at stoppe den danske sejlads, hvilket ikke skete da Danmark i stedet for indgik et neutralitetsforbund med Rusland. 
Rusland indgik dog i vinteren 1800/1801 en aftale med Napoleon, som gjorde det svært for Danmark at holde neutraliteten og en militær konfrontation med England var uundgåelig. Kronpris Frederik, som styrede landet på sin sindssyge far Christian d. 7’s vegne, var dog ikke meget for bare at overgive sig. Den 2. April 1801 fandt Slaget på Reden så sted. 

Maleri af Slaget på Reden 1801.
Briterne var overlegne, og fik hurtigt sprængt den danske forsvarslinie, og admiral Nelson tilbød våbenstilstand, da han var overbevist om, at Danmark ville være nødt til at være klar til forhandling. En sådan blev indgået den 9. April. Danmark kunne ikke bare træde ud af neutralitetsforbundet, som England gerne ville have det, da det så ville betyde, at man erklærede Rusland krig. Men den russiske Zar var blevet myrdet den 7. April, hvorfor neutralitetsforbundet ikke eksisterede mere. Danmark kunne gå med på de engelske krav uden at frygte for russiske repressalier. Neutralitetspolitikken overlevede. 

Dekretet om "fastlandsspærring".

I 1806 udsteder Napoleon dog dekretet om ”fastlandsspærring”, som var et dekret der forbød alt handel mellem England og Frankrig og dets allierede. Det satte Danmark i en kattepine, da de efter freden i Tilsit, var det eneste neutrale land på det europæiske fastlandskontinent. Briterne frygtede for, at Napoleon skulle få Danmark som allierede, og dermed komme i besiddelse af den danske flåde. Derfor sendte England i slutningen af juli 1807 en invasionsflåde mod Danmark med kravet om at få udleveret den danske flåde. Briternes frygt var dog baseret på et falsk rygte. De fleste skibe lå på Holmen, og var som sådan slet ikke klar til at sejle nogen steder. Den britiske udenrigsminister havde dog fået andre oplysninger.