Bombardementet

Den 16. August 1807 gik briterne i land ved Vedbæk. Her mødte de ingen modstand da Kronprinsens ordre havde været, at man ikke måtte lægge op til kamp. Herudover var langt den største del af den danske hær også udstationeret i Holsten for at kunne imødegå en evt. fransk invasion. De mange britiske tropper blev placeret i en halvcirkel udenom Købehavn.
Briternes placering.


Genereal Ernst Peyman, som var blevet udråbt til øverstbefalende for landforsvaret, fik den 1. og 2. September tilsendt britiske opfordringer til overgivelser og udlevering af flåden. Briternes opfordring blev dog ikke imødekommet af Peyman. Bombardementet af København blev derfor indledt om aftenen den 2. September - helvede brød løs. Gråbrødretorv blev sønderbombet. Vor Frue kirke gik i brand. Uskyldige civile døde(det faktiske antal er noget usikkert, dog formegentlig omkring 400).

Gråbrødretorv efter bombardementet i 1807.


Bombardementet varede indtil den 5. September hvor beskydningen blev indstillet, da Peyman, på baggrund af henvendelse fra magistraten(den tids borgerrepræsentation) og en række af byens vigtige personligheder, anmodede briterne om våbenstilstand og forhandlinger.
Der har i noget litteratur været argumenteret for, at bombardementet var verdens første terrrorbombardement vendt mod civile. Hvis man for en kort stund vender blikket mod middelalderen og dens belejringskrige synes påstanden dog noget tvivlsom.